Novruz Bayramınız Mübarək Olsun!!!

Cavid Memmedli 21/03/2013

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Yönetimi olarak Dernek Üyelerimiz başta olmak üzere tüm Türk Dünyasının Novruz (Bahar) Bayramını en içten dileklerimizle kutlar, sağlık ve bereket getirmesini dileriz. Türklüğün ve Türk Dünyasının bayramı olan Novruzu, Türklüğün doğuşu olan Doğu Türkistanda ve Türklüğün omurgası olan Vahid Azerbaycan\'da gerçek bayram tadında kutlamak dileğiyle...

Nevruz Bayramı Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon\'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan\'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart\'ta kutlanır. Özbekçe: Navruz, Türkmence: Nowruz, Kazakça: Naurız, Kırgızca: Nooruz, Azerbaycan Türkçesi: Novruz, Kırım Tatarcası: Navrez olarak söylenir. Türkiye\'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri\'nde ise resmi bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.

Türk Takvimi\'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Her bir çağ ise sekiz Keh’ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı an\'a Yılgayak denir.

Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah\'ın Celali Takvimi\'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 Mart, Divânü Lügati\'t-Türk\'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk Edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu Beylikleri, Eski Mısır, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir. Selçuklu ve Osmanlı\'da milli bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün halen Manisa\'da 21 Mart\'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır.