Sayı - 1

Cavid Memmedli 01/04/2017

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Yayını / Ocak - Şubat - Mart 2017

EDİTÖR`DEN (Rza MAMMADOV) 

Değerli Türklük, Çağdaşlık ve İslamiyet Yolcuları Dostlarımız!

“Üç Çizgi” adlı üç aylık dergimizin ilk sayısı ile karşınızdayız. Dergimizin, içerik, tasarım ve baskı bakımından büyük alaka göreceğini umut etmekteyim. Şimdiden hepinize teşekkürlerimizi sunarız. Varolun! Dergimiz ilk sayıdan itibaren yayım tarihlerini Azerbaycan'ın önemli günlerine göre özel sayılar olacaktır.  İlk sayımız Türk Dünyasının, Azerbaycan'ın ortak paydaşı, sevinci, bayramı olan Nevruz Bayramı'na ithaf edilmiştir. Bu sayıda zahmet edip makale hazırlayan dostlarımıza çok teşekkür ederiz.

Orhan Ulfanov'un dergimizin ismine hitap eden, onu tanımlayan “Üç Çizgide İttihat ve Terakki” yazısında, millet olarak gelişmenin, ilerlemenin önemini çok güzel bir edebi dille ele almıştır. Bunun içinde, birlik olmamızın, kendi milli kimliğimize bağlı kalmamızı kaleme almıştır. Kimliğimize, bize miras bırakılan manevi değerlerimize sahip çıkmamız gerekliliği hususunda alakanızı çekecektir.

Belgin Aydın tarafından “Sevinçli Yıllar” isimli Hocalı Şehitleri için kaleme alınan yazısı, insanların orada yaşadıkları olayları, şehitlerin gözüyle bizlere ulaştırmaya çalışmıştır. Kendimizi orada, o anda hissedeceğimiz gibi, belki de gözyaşlarımızı tutamayarak okuyacağız. İnanıyorum ki, savaş vahşetlerini, terör olaylarına karşı okuyucularda güçlü bir direniş ruhu oluşturacaktır.

“Sirac YAGUBOĞLU ile Azerbaycan'dan Türkiye'ye Eğitim Macerası Söyleşi” Türkiye'ye ilk eğitim amacıyla gelen Sirac Bey o dönemi, eğitim hayatını ve tavsiyelerini belirtmiştir. Yurt dışında eğitimin önemliliğini, okurken yapılması gereken kendimizi geliştirme çalışmalarını ele almıştır. Oğrenci dostlarımızın tarihi bir gezintiye çıkararak, öğrencilik döneminde yapılması gerekenler konusunda bir hatırlatma yapacaktır.

Yard. Doç. Dr. Nazim Muradov'un Müslüman ve Türk toplumlarında ilk kurulan 'laik ve demokratik' cumhuriyetin yani Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kurucusu Mehmet Emin Resulzade'nin Türkiye'de hayatının son bulması haberi üzerine özlemle kaleme alınmış “'Kişi Ölüb' Kalbimizde Yaşıyor… Mehmet Emin RESULZADE” yazısı yer almaktadır. Yazıda özellikle, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Hasan Ali Yücel'in 'Resulzade' başlıklı yazısı, Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kurucusunun değerlerimize sahip çıktığını göstermektedir. Azerbaycan sevdalıları için tarih tazeleme açısından bakış açısı getirmiştir ve bizler için manevi değeri büyük olan bir yazı olacaktır.

Alig Baghirov ve Fatih Şahin Beylerin “Gedebey Şehri'nde Nevruz Bayramı Gelenekleri” başlıklı makalesi, ilk sayımızı ithaf ettiğimiz Nevruz Bayramı temasını konu almıştır. Bu makale, Türk Dünyasının ortak paydaşı, bayramı olan Nevruz'u Azerbaycan'ın Gedebey Şehri'nde kutlayışı ve geleneklerini yansıtıyor.

Dilgam Ahmad Beyin “Sadık ARAN Kimdir? Azerbaycan, Türkiye ve Finlandiya'da Geçen Ömür” başlıklı makalesi, bizleri Azerbaycan maarif davasına sahip çıkan bilim adamlarına vermemiz gereken değeri ortaya koyuyor. Makalede de anlaşıldığı üzere, daim zorlu günler yaşayan Azerbaycan'ın siyasetçileri, bilim adamları, önemli şahsiyetli tarih boyu sürgün hayatı yaşamışlardır. Bugün bu makale bizleri milli kimliğimizi korumak için hayatlarını hiçe sayan insanlara sahip çıkmamız gerektiğini göstermektedir.

Çinara Rzayeva tarafından kaleme alınan “Azerbaycan Romantizminin Öncüllerinden Hüseyn Cavid’in Ortak Türkçe Yaratma Girişimleri Üzerine İncelemeler” makalesi, dahi şairimiz Hüseyin Cavid'in Türk birliği – Turan yolunda yaptığı çalışmaları değerli okuyucularımızla buluşturuyor. Hüseyin Cavid’in ortak dil çalışması, Gaspıralı'nın dilde birlik fikrine sahip çıkmasını, bunun için, Istanbul Türkçesini ortak dil haline getirmesi için çalışmaları ele alınmıştır.

Nergiz Ismayılova’nın “Dünyanın En İddialı İki “İblis' Karakteri” makalesi, Hüseyin Cavid’in “Iblis” eseri ile, Portekizli yazar Jose Saramago’nun “Isa'ya Göre Incil” eserindeki Iblis karakterlerini karşılaştırarak, edebi sahne gibi ortaya koyuyor.

“Şiirlerin Türkiye Lehçesinden Azerbaycan Lehçesine Çevirilerinde Dil ve Üslup” başlıklı Elhan Yurdoğlu Mammadov’un makalesi, kardeş ülke yazarlarının eserlerini kendi ülkelerinde tanıtmak, paylaşmak amacıyla yapılan çevirilerin önemini, yapılmış hataları ve yapılması gerekenleri ele almıştır.

Aynur Mammadova'nın “Türkiye Penceresinden Aile; Yaşam Birlikteliğinden Şirket Yönetimine” başlıklı makalesi, Aile yaşam biçimini tarihi geçmişinden ele alarak, tolumun gelişim süreçlerinde uğradığı dejenerasyonları ve bunun sonucunda yaşam biçiminden şirket yönetimine doğru ilerlediğini Türkiye verileri ile yazılmıştır.

“Azerbaycan Sanayisinde İnovasyon Çalışmaları” başlıklı Bahruz Karimov'un makalesi ise, Azerbaycan'ın Sanayi sektörünün ar-ge çalışmalarının durumunu analiz ederek güncel durumunu ortaya koymuştur.

Dergimizin ilk sayısında yer alan tüm makalelerimizin okuyucular için hem alanlarına göre bilgiler aktaracak hem de yeni araştırmalar, çalışmalar ve doğru bilgilere ulaşma çabaları için ilham kaynağı olacaktır. Bu duygularla ilk sayımızın hayırlı olmasını diler emeği geçen herkese teşekkür eder, dostlarımıza selamlarımı sunarak mesut ve bahtiyar bir hayat temenni ederim.