Sayı - 4

Cavid Memmedli 15/01/2018

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Yayını / Ekim - Kasım - Aralık 2017


EDİTÖR’DEN (Rza MAMMADOV)

Değerli Türklük, Çağdaşlık ve İslamiyet Yolcuları Dostlarımız!

Mart 2017 tarihinden itibaren yayın hayatında başlayan dergimizin, gururla dördüncü sayısı ile karşınızdayız.Bir yılını tamamlayan dergimizalakanıza mahzar olduğu için çok mutlu ve gururluyuz. Dergimizin uzun ömürlü olması için yaptığınız katkılardan dolayı teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Var olun!

Her sayıda olduğu gibi, bu sayıda da dergimizi Azerbaycan’ın önemli günlerine ithaf ettik. Bu sayı için ithaf edilen tarih, sadece Bağımsız Azerbaycan için değil Dünya Azerbaycan’ı için önemlidir. Çünkü bu tarih Nahçıvan’dan başlayan, Güney ve Kuzey Azerbaycan arasındaki bağları koparmaya çalışan siyasetin yıkıldığı tarihtir. Güney ve Kuzey Azerbaycan arasındaki tellerin yıkıldığı, Arasın o tarafı ile bu tarafının birbirlerine selam dediği gündür. Bugün ‘Dünya Azerbaycanlıların Birlik ve Beraberlik Günü’dür. Resmi tarihi 31 Aralık 1991’dır.

Her zamanki gibi ilk önce, bu sayıda zahmet edip makale yazan, değerli vakitlerini ayırarak makaleleri değerlendiren Danışma Kurulu üyelerine sonsuz teşekkür ederim. Bu sayımızda da diğer sayılarımızda olduğu gibi enfes makaleler, şiirler, yazılar vardır.

Azerbaycan için gönül veren değerli Kenan Allahverdiyev’in “Vatan” şiiri Azerbaycan’dan uzakta olmasına bakmayarak, onun için çalışan herkesi selamlıyor. Ardından kıymetli öğrencimiz, Necibe Gardaşova’nın “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” şiiri yer almaktadır. İkinci Vatanımız olan Türkiye’nin kurucusunu güzel kalbiyle kaleme almıştır Necibe kızımız.

Tural İsabayli tarafından yazılan “Göz Yaşı Var Arazda” yazısı ise, bayatıları ele almış ve Dünya edebiyatında yeri dikkat çekici ve örneklerle güzel anlatılmıştır. Ahmet Urfalı tarafından kaleme alınan ‘Hüseyin Cavit: Işığı Sönmeyen Türk’ yazısı, Turan yoluna gönül vermiş, hayatını Türklük için harcayan dahi şair, yazar, pedagog Hüseyin Cavit’i edebi dille anlatıyor.

“Türkiye ve Azerbaycan Türkçesinde Kullanılan Arapça ve Farsça Kökenli Kelimeler Üzerine İncelemeler” başlıklı makale Dr. Çinare Rzayeva tarafından yazılmıştır. Bu makale, dilimizin zenginliği, alınma sözler ve öz Türkçe türetmeleri, dilimizin zenginliği için yapılması gerekenler konusunu bilimsel bir dille bizlere ulaştırıyor.

Goşgar Maharramov tarafından yazılan ‘Türk Tipi Liderlik’ bugün her alanda ihtiyacımız olan bir konudur. Kültürüme uygun, tarihimizden ilham alarak kendi yönetim formasının şekillenmesi için bu konuları ele alınmasının önemi vurgulanmıştır.

“Güney Azerbaycan Milli Hükumeti (1945-46) ve Seyit Cafer Pişeveri” başlıklı Arif Keskin tarafından kaleme alınan makale, Güney Azerbaycan’ın bir yıllık bağımsızlığı için verilen mücadele, bağımsızlık yılları hakkında önemli bilgiler verilmektedir. Aynı zamanda, Güney Azerbaycan soydaşlarımızın tarih boyunca yaşadığı zulümleri bilimsel yaklaşım tarzıyla bizlere ulaştırmaktadır.

Günümüzün en büyük sorunu olan göç, Uğur Aydın tarafından “Sosyal Bir Sorun Alanı Olarak Göç” başlıklı makalesi ile ele almıştır. İster iç göç ister dış göç olsun, her ulusun en büyük sorunlarından biridir. Eminim ki, küresel dönüşüm sürecinde olduğumuz bu günlerde herkesin dikkatini çekecektir.

Dördüncü sayımızın hayırlı olmasını diler emeği geçen herkese teşekkür eder, dostlarımıza selamlarımı sunarak mesut ve bahtiyar bir hayat temenni ederim.