100. Yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Kongresi (26-27 Mayıs 2018, Eskişehir) hakkında Notlar

Cavid Memmedli 05/06/2018

Nazım Muradov

Kongre Bilim Kurulu Üyesi

Lefke Avrupa Üniversitesi / KKTC

100. Yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Kongresi, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği ve Anadolu Üniversitesi TÜDAM’ın (Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin) ortaklaşa organizatörlüğü ve ev sahipliğinde, 26-27 Mayıs 2018 tarihlerinde Türk Dünyasının Kültür Başkenti (2013) Eskişehir’de TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı) ve İNDEX (Azerbaycan İnsan Sermayesi Geliştirme Merkezi) kurumlarının katkılarıyla gerçekleştirildi.

25 Mayıs 2018 (Cuma)

Şahsen bizim için bu süreç aylar önce başlamıştı. Eskişehir’deki değerli dostlarımız - başta Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın olmakla - çeşitli aşamalarda görüşlerimizi sormuş, bizler de milli ve demokratik cumhuriyetimizin 100 yıllık törenini bilimsel bir etkinlikle kutlamaya hazırlanan dostlarımıza elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışmıştık... Kongre’ye gönderilen bildiri özetlerinin ve son aşamada da bildiri tam metinlerinin değerlendirmesini yapmıştık. Bizim gönderdiğimiz bildirinin de objektif bir şekilde aynı muameleye tabi tutulduktan sonra kabul edilir olmasının ardından yola koyulmuştuk. Bütün bunlar, baştan sona kadar kapsamlı bir süreçti.

Bu yazışma-haberleşme süreci tamamlanınca 25 Mayıs 2018 sabahı hukukçu dostumuz Prof. Dr. Mehman Damirli ve Ankara’da üniversite giriş sınavına katılacak olan oğlum Erşat Turan ile birlikte Lefkoşa-Ankara uçağıyla yola çıktık. Ankara’ya vardıktan sonra oğlumu, arkadaşlarıyla birlikte kalacakları otele gönderdik ve Mehman Hocayla önce Esenboğa’dan Ankara Garı’na, oradan da hızlı trenle Eskişehir'e gittik. Eskişehir'e vardığımızda şiddetli yağmur yağıyordu. Bizi Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın Bey şahsen karşıladı ve arabasıyla Anadolu Üniversitesi konukevi'ne götürdü. Mayıs sonunun serin şehrindeki sıcak odamıza yerleştik. Kongrenin organizatörlüğü mükemmeldi ve bu mükemmellik baştan sona kadar devam etti.

Bu kongre nedeniyle eski hocalarımız ve dostlarımızla (Nedim Ünal, Şükrü Haluk Akalın, İrfan Murat Yıldırım, Mehmet Topal, Selahettin Tolkun, Toğrul İsmayıl, Muzaffer Çandır, Necibe Nesibova, Bedirhan Ahmedov, Ali Asker, Asif Kurban, Vefa Rzayeva Kurban, Dilek Erenoğlu Ataizi, Ferzane Devletabadi, Sirac Yaquboğlu, Rza Memmedov, Elza Semedli, Beşir Mustafayev, Afina Barmanbay, Elhan Memmedov Yurdoğlu, Türkân Gadirzade Arık, Gatibe Mahmudova, Kemale Elekberova vd.) tekrar görüşme imkanı bulup hasret giderdik. Daha önceden tanıyıp henüz tanışamadığımız (Vurğun Eyyub, Letif Babayev, Faiq Elekberli, Selçuk Duman, Vüsale Musalı, Arzu Hacıyeva, Makbule Sabziyeva, Seyran Gayıbov, Nurlana Mustafayeva, Ali Haydar Söysüren, Aslan Avşarbey vd.) hocalarımızla bizzat tanışma fırsatı bulduk. Genç dostlar (Faiq Hacıaliyev, İlahe Hantemirova, Leman Süleymanlı, Aysel Aliyeva, Vefalı Enserov, Leman Süleymanlı, Yasin Coşkun, Bilal Hatemi Khajeh, Rümeysa Işık Yayla, Kaan Akman, Paşa Guluzade, Tebriz Ceferov) edindik.

Eskişehir’de bizlerle yakından ilgilenen Kongre Sekretaryasına – Aynur Mammadova, Behruz Kerimov, Belgin Aydın, Cavid Emirov, Hüseyin Karaçam, Metin Çatalkaya, Tünzale Hüseynova ve Sirac Yaguboğlu’na; ayrıca Anadolu Üniversitesi Konukevi’nde, bilimsel oturumlarda hepimizle yakından ilgilenen Ülker, Asya, Cavid, Elçin, Aqşin kardeşlerimize ve diğer güler yüzlü gençlerimize de samimiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Artık onlar da birer dostumuz, kardeşimizdir.

Kongre salonlarına götüren yol, kongre salonları büyük boy afişlerle donatılmış, kongre merkezinin geniş foyesinde Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin yönetim kadrosundaki milli liderlerin fotolarının da yer aldığı zengin bir resim sergisi düzenlenmişti. Resim sergisi de, oturumların yapıldığı salonların (3 salon) havalandırılması, teknik donanımı, kahve çay molalarındaki hizmetler... - kısacası her şey-mükemmeldi.

100. Yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Uluslararası Kongresi logosunu, engin milli duygularını da katarak büyük bir zevkle hazırlayan değerli Sirac Yaguboğlu kardeşime ayrıca teşekkür ediyor, internet ortamında sıkça rastladığımız, bakanlıkların bile kullandığı (bizim de kullandığımız) bu logonun müellifinin, 25 yıldan beri Eskişehir’de okuyup şimdi de burada yaşayan, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği çok değerli başkan yardımcısı Sirac Yaguboğlu Bey olduğunu tarihe bir not düşmek adına beyan etmeyi kendime borç biliyorum...

26 Mayıs 2018 (Cumartesi) –Kongrenin 1. Günü

Kongre kayıt masasında kayıtlarımızı yaptırdıktan, yaka kartlarımızı, kongre hediye çantamızı aldıktan sonra Kongre Merkezinin büyük salonundaki resmi açılış törenine geçtik. Kongre program kitapçığının da büyük bir zevkle hazırlanıp sayfalarının, üç renkli Azerbaycan bayrağının mavi, kırmızı, yeşil renkleriyle çerçevelendiğini ayrıca belirtmeliyim...

100. Yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Kongresi’nin resmi açılış töreni, Anadolu Üniversitesi Büyük Kongre Salonunda dahi Azerbaycan bestekarı Üzeyir Bey Hacıbeyli’nin Cengi eserinin sedalarıyla başladı. İnsanın kanını coşturan, milli ve beşeri duygularını harekete geçiren bu musiki, Kongrenin yüksek seviyede geçeceğinin habercisiydi.

Cengi’nin ardından Eskişehir’de okuyan Türk Dünyasının çeşitli yerlerinden gelmiş öğrencilerin kendi ana dil ve lehçelerinde Azerbaycan Cumhuriyetinin 100. yılını kutlayan video-mesajları gösterildi. Dünyanın çeşitli dillerinde seslenen bu video-mesajları gerçekten de izlemeye değerdi. Mesajları seslendiren gençler 100 yaşını kutladığımız Azerbaycan Cumhuriyetinin sonsuza kadar yaşamasını diliyorlardı... Bu önemli ve anlamlı çekimin son görüntüsü ise milli Azerbaycan giysisiyle kameralar önüne geçen 8-9 yaşlı yavrumuz Senem Sultan Cavid Aydın kızının, ilk kez ulu dedesi Resulzade Mehmet Emin Bey’in seslendirdiği;

Sen bizimsen, bizimsen, durduqca bedende can

Yaşa, yaşa, çok yaşa, ey şanlı Azerbaycan!

sözleriyle bitti ve bütün salon tarafından ayakta alkışlandı...

Böylesi içten kutlamalar, Eskişehir’de okuyan Azerbaycanlı öğrencilerin geniş bir arkadaş ve dostluk çevrelerinin sağlam olduğunu göstermekle birlikte gelecek yıllarda da bu şahsi dostlukların ülke, devlet ve halk (millet) dostlukları şeklinde süreceğinin kanıtıdır.

Öğrencilerin kutlamalarından sonra Türkiye ve Azerbaycan cumhuriyetlerinin kurucularının, bu kardeş devletler uğruna canlarını veren şehitlerin anısına Saygı Duruşu yapıldı.

Ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal Marşı ile Azerbaycan Respublikası’nın Dövlet Himni okundu.

Öğrenci sayısına göre dünyanın ilk beş üniversitesi arasında yer alan Anadolu Üniversitesi’nin tanıtım filminin ardından Kongre Düzenleme Kurulu adından konuşmak üzere Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Denetim Kurulu Başkanı Rza Mammadov Kongre sürecini anlatan güzel bir konuşma yaptı.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin tanıtım filmi, Üzeyir Bey Hacıbeyli’nin ölmez Üvertüra sedaları altında ve görseller eşliğinde gösterildi. Seslendirilen metnin yazarı Kongre’ye KKTC’den katılan Mehman Demirli idi.

Tanıtım filminin ardından Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Cavid Aydın Bey, 100 yaşlı Azerbaycan Cumhuriyeti’nin tarihî, millî ve siyasi gerçeklerini içeren özlü bir konuşma yaptı.

Türkiye-Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar Bey de uzun bir konuşma yaptıktan sonra Federasyon’un en iyi derneklerindn biri olan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği’ne teşekkür etti ve Dernek Başkanı Cavid Aydın Bey’e bir plaket sundu.

Söz, Dünya Azerbaycanlılar Kongresi Başkanı ve İzmir’deki Türkiye-Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Başkanı Dr. Asif Kurban’a verildi. Asif Bey de konuşmasını yaptıktan sonra DAK Başkanı olarak Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gürdoğan ve Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın beylere birer plaket takdim etti.

Anadolu Üniversitesi TÜDAM (Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Topal’ın konuşması, daha çok TÜDAM’ın faaliyet alanlarıyla ilgiliydi ve söz konusu kongrenin de bu faaliyet alanı içinde yer aldığı hakkındaydı.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gürdoğan da ev sahibi olarak güzel bir konuşma yaparak Anadolu Üniversitesi – Azerbaycan ilişkilerinden, Anadolu Üniversitesi ailesinde yer alan Azerbaycanlı akademisyen ve öğrencilerden söz ettikten sonra bu güzel kongreye ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını bildirdi, tüm organizatörlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’deki Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, geniş konuşmasını Azerbaycan Halk Cumhuriyeti döneminin ünlü şairi, Azerbaycan’ın büyük aydınlarından biri olan araştırmacı-folklorcu Emin Abid Gültekin’in “Sen bizimsen, bizimsen, durduqca bedende can / Yaşa, yaşa, çok yaşa, ey şanlı Azerbaycan!” dizeleriyle bitirdi.

Azerbaycan Diaspora Bakanı Yardımcısı Valeh Hacıyev’i konuşmasından aldığımız not, yaşlanan dünyada gençleşen Türk dünyası vurgusu, Türkiye’nin Azerbaycansız, Azerbaycan’ın da Türkiyesiz tasavvur edilememesi üzerine idi. V. Hacıyev, Anadolu Üniversitesi Rektörü ve Eskişehir Valisi’ne, temsil ettiği Bakanlık adına birer hediye (minyatür halı) sundu.

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak Bey’in konuşması da kısa ve kapsamlı idi. Eskişehir Valisi, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade ve dava arkadaşlarını, onun yükselttiği üç renkli bayrağı yeniden yükselten Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanları Ebülfez Elçibey’i ve Haydar Aliyev’i de rahmetle andı.

Resmi konuşmaların ardından düzenleyicilere plaketler sunuldu. Rza Mammadov’un plaketini Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gürdoğan; Anadolu Üniversitesi Rektörü’nün plaketini TÜDAM müdürü Doç. Dr. Mehmet Topal; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak’ın plaketini ise Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Uzm. Ecz. Cavid Aydın takdim etti.

Resmi törenin ardından topluca fotoğraf çekildi.

Öğle yemeğinden sonra bilimsel oturumlar başladı.

Toplam üç ayrı salonda eş zamanlı olarak başlayan bilimsel oturumlarda sunulan bildirilerin tamamını doğal olarak izleyemedik. Kongrenin Bildiri Özetleri kitapçığındaki özetlerden ve Kongre Programında adı geçen bildiri başlıklarından anlaşıldığına göre Kongre, uluslararası bilimsel bilgi şöleni niteliğini tam olarak taşımaktadır.

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneğini Ziyaret (26 Mayıs 2018 akşamı)

26 Mayıs 2018 akşamı, bilimsel oturumların ardından şehir turuna çıktık ve Eskişehir Azerbaycanlılar Derneğini ziyaret ettik. Şair Fuzuli Caddesinde bulunan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği, yıllardan beri düzenli bir şekilde gerçekleştirdiği bilimsel-kültürel etkinlikleri, tiyatro ve konser faaliyetleri ile Türkiye’deki Azerbaycan dernekleri arasında özel bir yere sahiptir.

Dernek, dört yıl önce bizi de Eskişehir’e davet etmiş, 21 Nisan 2014 tarihinde yine Anadolu Üniversitesi’nde kalabalık ve meraklı bir dinleyici kitlesine “Bağımsızlık Aşığı Üç Azerbaycanlı: Bahtiyar Vahabzade – Halil Rıza Ulutürk – Memmed Araz konferansı vermiştik. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Selahattin Tolkun’un yaptığı panelde merhum Bahtiyar Vahabzade ile Mehmet Araz’ı biz; Halil Rıza Ulutürk’ü ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi olan kadim dostumuz Doç. Dr. Dilek Erenoğlu Ataizi anlatmıştı. Söz konusu etkinliğin afişi ve haberi,Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği‘nin resmi ve aktif web sitesinde de yayımlanmıştı;

http://www.esazder.com/index.php?action=static_detail&static_id=55801

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği dizaynı, Azerbaycan’ın milli sembollerini yansıtması, zengin kütüphanesi, Türk büyüklerinin resimlerini sergilemesiyle sadece Azerbaycan’a değil, tüm Türk Dünyası’na hitap etmektedir. Ana duvarını Hakas adı Xızıl olgı Pora Katan olan ünlü Türkolog Nikolay Fyodroviç Katanov’un, Enver Paşa’nın, Hüseyinzade Ali Turan Bey’in, Gaspıralı İsmail Bey’in, Yusuf Akçura’nın, Ziya Gökalp’in, Hüseyin Nihal Atsız’ın, Ömer Faik Numanzade’nin, Zeki Velidi Togan’ın, Turan Yazgan’ın, Lev Gumilyov’un, Mehmet Emin Resulzade’nin, Hüseyin Cavid’in, Elmas Yıldırım’ın, Ahmet Cevad’ın, Mikâyıl Müşfiq’in, Celil Mehmedkuluzade’nin, Hasan Bey Zerdabi’nin, Cengiz Aytmatov’un, Halil Rıza Ulutürk’ün, Bahtiyar Vahabzade’nin, Oljas Süleymenov’un, Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’nun, Samed Bey Mehmandarov’un, Feteli Bey Düdenginski’nin, Üzeyir Bey Hacıbeyli’nin, Mirze Elekber Sabir’in, Mirze Feteli Ahundzade’nin, Osman Batur’un, Şehriyar’ın, Hacı Zeynelabidin Tağıyevin, Alimerdan Bey Topçubaşı’nın, Aliağa Şıhlinski’nin resimleri süsleyen Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği, Türk Dünyası’nın milli-manevi değerlerine sahip çıkmakla kalmayıp, bu değerlerin temsilcisi olan büyük şahsiyetleri gençlere ve dernek ziyaretçilerine tanıtma görevini de gönüllü olarak üstlenmişlerdir.

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği yayını olan ve üç ayda bir çıkan, Danışma Kurulunda bizim de yer aldığımız, hakemi ve yazarı olmaktan gurur duyduğumuz, şimdiye dek beş sayısı çıkan ÜÇ ÇİZGİ dergisi de tarihe not düşecek önemli faaliyetlerle meşguldür. Derginin sahibi Cavid Aydın Bey’e; Editörü Rza Mammadov’a, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sirac Yaguboğlu’na; tüm Danışma Kurulu üyelerine ve teknik elemanlarına teşekkür ediyoruz...

Bu üç kardeşimizin – Cavid (Aydın – Memmedov), Rza (Memmedov) ve Sirac (Yagubov) beylerden her birinin, tüm güçleri ve samimiyetleriyle birer pozitif enerji kaynağı olduklarını söylemeliyim. Hele onların kızları – 8 yaşlı Senem Sultan Cavid kızı, 4 yaşlı Şeker Rza kızı ve 9 yaşlı Ayşin Sirac kızının 28 Mayıs (100. Yıl) bayram mutlulukları, hepimizi duygulandırıyordu. Belli ki, bugün bu önemli tarihi günlerin en küçük katılımcıları olan Senem, Şeker ve Ayşin yavrularımız - bu dişi aslanlar babalarının, dedelerinin şanlı mirasına sahip çıkacak, yıllar sonra da soylu milletimizin yiğit evlatlarını dünyaya getirecek birer kahraman ve bilge analar olacaklardır...

27 Mayıs 2018 (Pazar) –Kongrenin 2. Günü

Bizim de Mehmet Emin Resulzade’nin İnsanlara Hürriyet, Milletlere İstiklal!” Söylemi Üzerine Notlar başlıklı bildiriyi sunduğumuz 27 Mayıs 2018 (Pazar) günü de gün boyunca gerçekleşen bilimsel oturumlardan sonra Eskişehir gezisi ile devam etti. Eskişehir’in tarihi yerlerini, özellikle Odunpazarı’nı, Kurşunlu Cami’yi, Sühreverdi Türbesi’ni ziyaret ettik. Odunpazarı’nın dar sokaklarını gezerken kendimi Tebriz, Şeki ve Ordubad’ın “küçeleri”nde hissettim. Olgunlaşmaya başlayan beyaz dutlar, yeni kızarmaya başlayan kirazlar, dallardan sarkan alçalar (erikler), kaysılar, cevizler; neredeyse her sokakta bulunan temiz sulu pınarlar bana doğma Ordubad’ı hatırlattı...

27 Mayıs akşamı Anadolu Üniversitesi TÜDAM’da (Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde) güzel bir konser programı oldu. Özellikle program sunucusu Sirac Yaguboğlu’nun seslendirdiği şiirler mükemmeldi. Kerim Yaycılı, Şehriyar, Memmed Araz, Halil Rıza Ulutürk’ün şiirleri, Sirac Bey’in kendine özgü duygusal anlatımıyla herkesin beğenisini kazandı.

Bu Kongre sayesinde görüştüğümüz hocalarımızın, dostlarımızın yeni kitaplarınada kavuşmuş olduk: Bedirhan Ahmedov XX Yüzil Azerbaycan Edebiyyatı – Merheleler – İstiqametler – Problemler kitabını; Arzu Hacıyeva Azerbaycan Mütefekkirleri Zamanın Kontekstinde – Hermenevtik Tecrübeler kitabını; Vurğun Eyyub Azerbaycan Romantizmini Araşdırarken... kitabını; Dilek Erenoğlu Ataizi Kaşkay Türklerinin Dili kitabını; Ferzaneh Doulatabadi Kaşkay Türklerinin Edebiyatı kitabını; Muzaffer Çandır Manisa Milletvekili – Yazar Samet Ağaoğlu – Hayatı – Sanatı – Eserleri kitabını; Elxan Yurdoğlu (Memmedov) Ulduz Çoxluğu Qeder Teklik şiirler kitabını imzalayarak hediye ettiler. Bu değerli bilim insanlarının hepsine teşekkür ediyorum. Ayrıca Kongre’nin hediye çantasına da Gülzura Cumakunova’nın, ünlü Kırgız ozanı Toktogul hakkındaki TOKTOQUL – Şeire, Neğmeye Çevrilen Ömür (Azerbaycan Türkçesine uygunlaştırılmış) kitabı konmuştu. Kongrede edindiğimiz kitapları seve-seve okuyacağız...

28 Mayıs 2018

28 Mayıs 2018 (Pazartesi) günü şahsen benim için çifte bayramdı. Cumhuriyetimizin 100., oğlum Erşat Turan 18. yaşını kutluyorduk. Anadolu Üniversitesi Konukevi’nin zemin katındaki restoranda kahvaltı yapan Kongre katılımcılarıyla bayramlaştık. Kahvaltıdan sonra otelden ayrıldık ve iki otobüsle Ankara’ya doğru yola çıktık. Yolculuk sırasında Vüsale Musalı, Beşir Mustafayev, Elhan Yurdoğlu Memmedov, Vefalı Enserov, Murad Sevdimalıyev ve diğer genç arkadaşlarla sohbet ettik. Otobüsümüz bizi Ankara Cebeci’deki Asri Mezarlığı’na götürüyordu. Cumhuriyetimizin kurucusu olan dahi bir insanın ziyaretine gidiyorduk. Büyük önderimiz Mehmet Emin Resulzade (1884 – 1955), 63 yıldan beri burada yatmaktadır...

Azerbaycan Cumhuriyetinin 100. Yılını Resulzade’nin Mezarı Başında karşılamak...

Ankara Asri Mezarlığında uyuyan DAHİmizin mezarı başındaki düşüncelerimi daha sonra anlatacağım...

Resulzade’nin vefalı soydaşları, onun hep umutla baktığı ve “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez!” inancıyla Azerbaycan Cumhuriyetinin varisleri saydığı gençlik, onun mezarı başındaydı. Biz de onlara katıldık. Resulzade’nin sesi kaydedilmiş olduğu bandı dinledik, duygusal anlar yaşadık. Yıllardır internet ortamında dostluk ettiğim Dilgam Ahmed ve Orhan Qenberli ile de ilk kez Resulzade’nin mezarı başında karşılaştık. Resulzade’nin dava arkadaşı, değerli aksakallımız Cemil Ünal Bey’i Resulzade’nin mezarı başında dinlemek de herkese nasip olmayan tarihi bir fırsattı...

Anıtkabir Ziyaretimiz...

Her şey Kongre programına göre devam ediyor. Azerbaycan Cumhuriyetinin kurucusu Resulzade Mehmet Emin Bey’i mezarı başında ziyaret ettikten sonra otobüslerimize binip Atatürk’ü ziyarete gidiyoruz. Araçlarımız Anıtkabir alanına girer girmez şiddetli yağmur başlıyor. Bir buçuk - iki saate yakın yağmurun dinmesini bekliyoruz. Mehter kıyafetli bir soydaşımızın, yağan yağmura ve doluya rağmen Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını büyük bir coşkuyla adeta “uçurması” herkesi heyecanlandırıyor. Sıramızı bekleyip ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz...

Yavru Vatana dönüş...

Milletimizin iradesiyle Devletli olduğumuz 1918 yılının 28 Mayıs gününden tam 100 yıl sonra, 28 Mayıs 2000’de baba olduğum günden tam 18 yıl sonra, Resulzade Mehmet Emin Bey’i birlikte ziyaret etmekten gurur duyduğum oğlum Erşat Turan’la birlikte ve mutlu bir şekilde Yavru Vatan’a dönüyoruz...

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 100. Yıl kutlamaları yıl boyunca devam ediyor...

100 yaşın mübarek olsun, ey Şanlı Azerbaycan!

Daha nice yüzyıllara!